Sonkamoutka, Kainulasjärvi och Männikkö

Jaha, har vi börjat blogga i tungor kanske ni undrar när ni läser rubriken? Nejdå, Sonkamoutka, Kainulasjärvi och Männikkö är ett par utflyktsmål vi hann med uppe i Tornedalen. När man ändå är tretusensjuhundrafemtio ljusår hemifrån så måste man ju passa på att hinna se så mycket som möjligt. I den norra delen av landet innebär detta att det blir en hel del åkande. Allt är helt enkelt längre bort. Men det är å andra sidan 110 km/h på nästan varenda väg. Vi gjorde väl tre större utflykter. Den första gick till broderlandet i öst, Finland, dit vi åkte med Anna och Daniel. Vi hann bl a med att gå på Alko (systemet), äta en oerhört internationell pizza (palestinskägd pizzeria i Finland där vi beställde på engelska och betalade med euro) samt att besöka en finsk souvenirshop som sålde allt. Från knivar till en uppstoppad björn (!).

        

De här kanske kräver sin förklaring. På väg tillbaka till Kaunisvaara efter Finlandstrippen så stannade vi till vid ett minnesmärke över ett gäng finska krigströtta soldater som flydde över till Sverige under WWII och gömde sig i en underjordisk håla. Finurliga som dom var så ledde dom bort röken från kaminen via en fejkad kolmila. Allt hade ju gått vägen om inte svenskarna skickat polis och armén på dom stackarna. "Så belönades antifascism i Sverige" står det bl a att läsa på stenen.

  

Sen var vi ju tvungna att åka och hälsa på Anna och Daniel i deras sommarresidens i Kainulasjärvi. Nästgårds. Sju mil, enkel resa. För er som är hockeyintresserade kan vi ju säga att bygdens stora son Mats Sundin byggt en sommarstuga i mammas hemby. Stuga är kanske fel ord. Mindre tornedalskt chateau.

                    

Vi skulle ju fiska också. Man måste fiska i älven när man kan. Turligt nog så var det "Harrens dag" i Kalix älv. Pappas morbror Kent råkar ha en sommarstuga som ligger precis vid älven. Så hela klanen Taikon packade in sig i trettielva bilar och for iväg. Det blev en hel del fiskande, en hel del trasslande med linor, en hel del korvätande och mindre med fisk. Faktiskt ingen fisk alls. Men det är ju inte det som är grejen. Grejen är att....ja...hmmm...vad är grejen egentligen? Stå och kasta och veva in gång på gång? Vissa pysslar med Feng Shui, pappa fiskar. Så är det. Sigge låg mest och chillade vid brasan inomhus.

                    


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0